Organic Kakav v prahu, 125 g
Kakovost in poreklo
- Fairtrade organski kakav v prahu
- Bogat z bakrom, ki sodeluje v presnovi energije
- Visoka stopnja magnezija za podporo aktivnem umu
- Vir beljakovin
- Organski, brez glutena, kosher in veganski
Naš kakavov prah prihaja od Fairtrade proizvajalca v Afriki, ki izbira le najboljša zrna in je eden med najboljšimi kmetijskimi proizvajalci v državi. Kakavova drevesa cvetijo skozi celo leto, zato ni strahu, da ne bi bilo letine, medtem ko stroki kakava potrebujejo približno 5-6 mesecev, da dozorijo. Kakavova drevesa lahko zrastejo do višine 15 metrov, vendar jih zaradi lažjega nabiranja obrežejo. Kmetje za rezanje strokov uporabljajo dolge mačete in nože ter so pri tem izjemno previdni, da ne bi poškodovali bližnjih brstov. Ko dozoreli in nabrani stroki razpokajo jih z rokami odprejo in izločijo semena. Nato jih za 3-4 dni položijo v škatle in počakajo, da pride do vitalne faze - fermentacija. To je zelo pomemben del procesa saj omogoči, da se odstrani lepljiva koža in se razvije pravi okus.
Kakavova zrna premeščajo iz škatle v škatlo, da se obračajo in prezračijo ter, da je fermentacija uspešna. Nato jih razporedijo na velike pladnje in jih pustijo na suhemu in soncu, da se začne razvijati lepa rdečkasto rjava barva. V tej fazi kakavova zrna zgubijo veliko vlage in svojo prvotno grenkobe. Preden zrna odpravijo v skladišče ali v transport morajo nadzorovati stopnjo vlage, da se ne bi začela razvijati plesen.
Po prihodu zrn v tovarno, zrna skrbno umijejo in jih nato 45 minut pečejo na rahlem ognju. Prav v tej fazi se začne razvijati okus in lupine se sprostijo od zrna. Odstranjene lupine zadržijo in jih meljejo dokler se ne spremenijo v tekočo rjavo maso imenovano »kakavova tekočina«, ki jo nato sterilizirajo in mehansko stisnejo ter dobijo kakavovo maslo. Rezultat je trdna »kakavova torta«, ki jo kasneje zdrobijo v prah in ga lahko najdete v svojem mošnjičku.
Med postopkom obdelave kakavovega zrna, se le-te nikoli ne srečajo s pesticidi in z njimi ravnajo previdno, da bi se najbolj kakovostne sestavine kasneje prenesle k vam.
Zakaj je dober?
- Vsebuje veliko bakra in magnezija, ki prispevata k normalni ravni energije in presnovi metabolizma
- Vsebuje veliko bakra, ki je odgovoren za transport železa po našem telesu
- Vsebuje veliko magnezija, ki prispeva k normalni psihološki funkciji
- Je naraven vir beljakovin, ki vpliva na rast in ohranjanju mišične mase
- Vsebuje kalij, ki prispeva k ohranjanju normalnega krvnega tlaka
- Vsebuje cink, ki prispeva k zaščiti celic pred oksidativnim stresom
Uporaba:
Priporoča se konzumiranje 25 g praha na dan. Lahko ga dodajamo v kašo ali jogurt, sladkarije, napitek ali shake.
Sestavine:
Hranilna vrednost | 100 g | RI na 100g | Odmerek | RI na odmerek |
| | | Odmerek = 25g | |
Energijska vrednost | 1531 kJ | | 383 kJ | |
| 367 kcal | | 92 kcal | |
Maščobe | 12 g | | 2,9 g | |
Od tega nasičene maščobne kisline | 7,5 g | | 1,9 g | |
Od tega enostavno nenasičene maščobne kisline | 3,9 g | | 1,0 g | |
Od tega večkrat nenasičene maščobne kisline | 0,4 g | | <0,1 g | |
Ogljikovi hidrati | 22 g | | 5,5 g | |
Od tega sladkor | 0,5 g | | 0,13 g | |
Beljakovine | 27 g | | 7,3 g | |
Vlaknine | 29 g | | 6,8 g | |
Sol | 0,05 g | | <0,01 g | |
Minerali | | % RI | | % RI |
Kalij | 1200 mg | 60 | 300 mg | 15 |
Magnezij | 510 mg | 136 | 128 mg | 34 |
Železo | 7,4 mg | 53 | 1,9 mg | 13 |
Cink | 8,2 mg | 82 | 2,1 mg | 21 |
Baker | 4,2 mg | 420 | 1,1 mg | 105 |
Sestavine: 100 % organski kakavov prah.
Informacije o alergenih: Lahko vsebuje sledi oreščkov.
Pakiranje:
125 g