Konoplja je neverjetno vsestranska rastlina in se že tisoče let uporablja za najrazličnejše stvari. Zgodnje koristi konoplje so bile neomejene, ko se je uporabljala za skoraj vse: tkanje, prehrana (zelo dober vir beljakovin, omega maščobnih kislin in veliko vlaknin), izdelava papirja (Biblija je napisana na konopljinem papirju in Ameriška deklaracija o samostojnost), nato v medicini. Danes se uporablja kot gradbeni material, za avtomobilske plošče in kot možno biogorivo (dizel in etanol).
Konoplja je rastlina iz rodu marihuane in nekateri domnevajo, da to pomeni, da ima konoplja enake psihoaktivne lastnosti. To absolutno ni tako, od konopljinega prahu ne morete biti intoksiciran. Psihoaktivna narava marihuane izhaja iz vsebnosti THC (tetrahidrokanabinola), ki je v konoplji v zanemarljivi ravni. Konoplja ima največjo vsebnost THC-ja 0,01 %, kar je bistveno nižje od zakonske omejitve v EU 0,2 % in je popolnoma drugačna od marihuane z vsebnostjo THC-ja okoli 12 %.
Lastnosti konopljinih beljakovin:
• beljakovine do približno 50 % (vsebuje vse esencialne aminokisline)
• visok delež netopnih vlaknin (cca. 25 %), ne povzroča napenjanja v trebuhu in črevesju ter je odličen za ljudi, ki imajo težave s celiakijo
• vsebuje omega maščobne kisline (omega 3, omega 6 in omega 9), količine omega 3 in omega 6 esencialnih maščobnih kislin pa so skoraj v popolnem sorazmerju s sestavo in potrebami človeškega telesa
• od mineralov vsebuje magnezij, kalij, kalcij, železo (v 100 g vsebuje 18 mg), fosfor in žveplo
• visok odstotek antioksidantov, kot je klorofil
• Odličen vir beljakovin za vegetarijance in vegane ter za ljudi, ki jim zdravje ne dovoljuje uživanja živalskih beljakovin
• za ljudi, ki so nagnjeni k alergijam, ker jih ne povzroča
• konopljine beljakovine ohranjajo blago alkalnost telesa (beljakovine vsebujejo pH 7,0)