Rastlinske beljakovine so beljakovine, pridobljene iz rastlin, najpogosteje soje, konoplje, graha, riža itd. Rastlinske beljakovine so brez holesterola, imajo zelo malo maščob in oskrbujejo telo z uravnoteženo količino esencialnih aminokislin. So odlična alternativa tradicionalnim virom beljakovin in so primerni za vegetarijance in vegane.
Glavne značilnosti rastlinskih beljakovin so, da nimajo laktoze in holesterola, so bogate z vitamini in minerali ter z vlakninami, za razliko od mlečnih in govejih beljakovin. Imajo nižjo biološko vrednost in se počasneje in v manjši meri absorbirajo v prebavi.
Rastlinske beljakovine uživajo večinoma posamezniki, ki se izogibajo beljakovinam živalskega izvora (najpogosteje vegani in vegetarijanci) ter vsi tisti, ki ne prenašajo laktoze in se izogibajo mlečnim virom beljakovin. Uporabljamo jih kot vse druge vire beljakovin – za dopolnitev dnevnega vnosa ali doseganje boljših rezultatov pri izgradnji ali ohranjanju mišične mase. Lahko so tudi naša beljakovinska osnova, v kolikor je za za določen obrok nimamo.